Så här ändrar du root-lösenordet i Linux

2023-09-28 17:56:35

Inledning

I ett Linux-system har root-användaren den högsta åtkomstnivån och kan utföra alla åtgärder på systemet. Det kan finnas tillfällen då du behöver ändra root-lösenordet av säkerhetsskäl eller för att det har glömts bort. Den här artikeln guidar dig genom hur du ändrar root-lösenordet i ett Linux-system.

Ändra root-lösenordet

1. Få åtkomst till terminalen

För att börja måste du öppna terminalen i ditt Linux-system. Du kan vanligtvis göra detta genom att söka efter "terminal" i systemets huvudmeny.

2. Växla till rotanvändaren

När terminalen är öppen växlar du till rotanvändaren genom att skriva följande kommando:

$ sudo su

3.

3. Ändra lösenordet för roten

Nu när du är inloggad som root-användare kan du ändra root-lösenordet. Använd kommandot "passwd" enligt följande:

# passwd

När du har skrivit kommandot "passwd" uppmanas du att ange det nya lösenordet. När du har skrivit in det nya lösenordet ombeds du att skriva in det igen för bekräftelse.

Slutsats

Du har nu framgångsrikt ändrat root-lösenordet i ditt Linux-system. Kom ihåg att alltid hålla ditt lösenord säkert och att ändra det regelbundet för att upprätthålla systemsäkerheten. Om du har några frågor eller stöter på problem är du välkommen att kontakta vårt supportteam.